We wtorek odbył się konkurs dla klas 0- 3 pt. "Jesienne surówki". Każda klasa wytypowała dwuosobowe zespoły. Dzieci miały za zadanie wykonać zdrową surówkę z przygotowanych przez panią Magdę Mielech produktów. Oceniany był: ogólny wygląd surówki oraz estetyka wykonania. Nasi kucharze spisali się na medal - rodzice mogą być dumni ze swoich pociech. Wszyscy otrzymali drobne nagrody za swoją pracę, a zwyciężyli uczniowie z klasy 0a. Brawo !
Przy okazji przypominam wszystkim zasady zdrowego odżywiania
- Dbaj o różnorodność spożywanych produktów.
- Wybieraj produkty jak najmniej przetworzone.
- Produkty zbożowe powinny być głównym źródłem kalorii.
- Spożywaj codziennie, co najmniej dwie duże szklanki mleka.
- Dostarczaj organizmowi odpowiednią ilość błonnika (chleb razowy, płatki zbożowe, warzywa).
- Spożywaj codziennie dużo warzyw i owoców.
- Ograniczaj jedzenie, w szczególności produktów zwierzęcych, a także zawierających cholesterol.
- Unikaj węglowodanów prostych (cukry i słodycze).
- Ograniczaj spożycie soli.
- Zastępuj tłuszcze zwierzęce (tłuste sery, masło, mięso) tłuszczami roślinnymi (margaryna, oliwa).
(Według prof. W.B. Szostaka i prof. B. Cybulskiej)
Więcej zdjęć w galerii: Jesienne surówki |